Nieuws
Aandachtspunten Eenmanszaken/VOF's, de besloten vennootschap (BV) en de privé persoon:
Zoals jullie van mij gewend zijn stuur ik ook dit jaar weer even een mail met belangrijke punten om het einde van 2024 fiscaal zo goed mogelijk af te sluiten of om 2025 zorgeloos te beginnen. Hieronder heb ik de aandachtspunten uiteengezet voor Eenmanszaken/VOF’s, de besloten vennootschap (BV) en de privé persoon:
Eenmanszaak/VOF:
Kleinschaligheidsaftrek (KIA):
Om in aanmerking te komen voor de KIA moet er in totaal meer dan 2.800 euro in 2024 worden geïnvesteerd in de onderneming. De investeringen, zoals een laptop, telefoon, bureau etc. moeten dan wel meer dan 450 euro excl. BTW bedragen. Let op, Een personenauto valt niet onder de investeringsaftrek, tenzij de auto bestemd is voor beroepsvervoer.
Schijnzelfstandigheid voor de zzp’er maar ook voor de ondernemer die zzp’ers inhuurt:
Zoals veel in de media is besproken gaat de belastingdienst vanaf 2025 controleren op schijnzelfstandigheid. Schijnzelfstandigheid houdt in dat de belastingdienst vindt dat een zzp’er geen ondernemer is maar eigenlijk in loondienst bij de opdrachtgever is.
De belastingdienst controleert op basis van 3 pijlers of hier sprake van is namelijk:
– Wordt de zzp’er betaald;
– Is er een gezagsverhouding (geeft de opdrachtgever aan hoe de opdrachtnemer zijn werk moet uitvoeren) tussen de opdrachtnemer en -gever en;
– Kiest de opdrachtgever een vervanger uit indien de opdrachtnemer ziek of op vakantie is.
Indien al deze drie punten met ja kunnen worden beantwoord dan zal de belastingdienst kunnen aangeven dat er een dienstverband is. De belastingdienst zal eerst bij de opdrachtgever aankloppen aangezien de opdrachtgever verantwoordelijk is voor de afdracht van de sociale lasten. Het gevaar is er echter dat indien de belastingdienst aangeeft dat jij in loondienst bent jij geen recht meer hebt op alle ondernemersaftrekken, zoals MKB winstvrijstelling, zelfstandigen- en startersaftrek. Hierdoor zal de belastinglast bij de aangifte inkomstenbelasting gaan stijgen. Deze belastinglast zullen ze dan later gaan claimen.
Wat is er tegen te doen? Hierover is nog geen exacte duidelijkheid, omdat de belastingdienst ook nog niet heeft aangegeven hoe zij schijnzelfstandigheid gaan controleren en vervolgens gaan handhaven.
Maar er kunnen wel een paar punten worden genoemd, waardoor het risico op schijnzelfstandigheid kan worden verkleind namelijk:
– Zorg ervoor dat jij voor elke opdracht die jij aanneemt van de opdrachtgever een nieuwe opdracht via de mail krijgt toegestuurd. Laat hierin alleen vermelden wat het doel van de opdracht is. Hoe het doel wordt behaald mag niet worden vermeld;
– Zorg dat jij de vrijheid hebt om een werkdag te starten wanneer jij dat wilt. Dus als jij om 10.00 wilt beginnen dan moet dat ook kunnen. Zorg ervoor dat jij de werktijden dan ook ergens bijhoudt, zodat dit later aan de belastingdienst kan worden laten zien;
– Werk altijd met eigen materiaal, dat betekent voor bijvoorbeeld een schilder het volgende. Loop niet rond in de kleding van de opdrachtgever, rij niet met de bus van de opdrachtgever en zorg zelf voor verf;
– Probeer er voor te zorgen dat jij als opdrachtnemer jouw eigen vervanger mag regelen indien jij afwezig bent en laat dit opnemen in de opdracht;
– Blijf niet lang bij 1 opdrachtgever zitten, des te meer opdrachtgevers des te kleiner is de kans dat de belastingdienst zegt dat jij in loondienst bent;
– Indien mogelijk is het belangrijk om rechtstreeks jouw diensten te verlenen aan particulieren en niet via de opdrachtgever en;
– Ontvang geen geschenken die de rest van het personeel ook krijgt van de opdrachtgever en ga niet naar feesten/borrels waarbij alleen personeel is uitgenodigd.
Voor de zorg is het een ander verhaal aangezien het meeste van het bovenstaande niet kan worden bewerkstelligd. De vraag in de zorg is echter anders aangezien dit al jaren een punt van aandacht is in de zorg. Zonder de zzp’ers kan er niet voldoende kwalitatieve zorg worden geleverd. Er gaan geruchten dat schijnzelfstandigheid in de zorg niet kan worden gehandhaafd, maar dat kan ik niet bevestigen. Mijn advies probeer de bovenstaande punten zoveel mogelijk te hanteren.
Relatiegeschenken:
In december is het natuurlijk weer tijd voor de relatiegeschenken. Voor de eenmanszaak/VOF is in 2024 80% aftrekbaar van elke euro die wordt uitgegeven aan relatiegeschenken.
Besloten Vennootschap:
Vrije ruimte werkkostenregeling (WKR):
Ook dit jaar is het weer mogelijk voor DGA’s om een deel van de vrije ruimte onbelast uit te keren. In 2024 is de vrije ruimte 1,92% over de fiscale loonsom onder de 400k. Maximaal 2400 euro mag als gebruikelijk loon netto aan jezelf worden uitgekeerd. Hier hoeft geen onderbouwing van aan ten grondslag te liggen. Vermeld bij de uitbetaling dan ook Gebruikelijke nettoloon 2024. Belangrijk is wel dat het bedrag in 2024 wordt uitgekeerd en wordt gecommuniceerd met de salarisadministratie.
Thuiswerkvergoeding:
Voor een DGA is het ook mogelijk een zogenaamde thuiswerkvergoeding onbelast te ontvangen. Voor elke dag dat er thuis is gewerkt kan een vergoeding van 2,35 euro onbelast worden uitgekeerd. Indien daar gebruik van wilt worden gemaakt dan dient er bij de salarisadministratie aan te worden gegeven hoeveel dagen er thuis is gewerkt, zodat de salarisadministratie dit kan verwerken op de loonstrook van december. In deze vergoeding zit ook een vergoeding voor koffie en thee ed.
Indien een DGA (die aan huis een kantoor heeft) de aanschaf van koffie volledig als zakelijk wil opnemen dan zal de DGA moeten kunnen aantonen welk deel van de koffie als zakelijk kan worden gezien. Bij de thuiswerkvergoeding hoeft dat niet.
Dit geldt overigens ook voor internet en TV vergoedingen ed.
Verhoging loon:
Beoordeel de hoogte van het DGA loon. Het zou namelijk mogelijk kunnen zijn dat het loon moet worden geïndexeerd. Wordt er in jouw sector het loon geïndexeerd dan is het misschien verstandig om ook het DGA loon te verhogen. Altijd in overleg natuurlijk.
Relatiegeschenken:
In december is het natuurlijk weer tijd voor de relatiegeschenken. Voor de BV is in 2024 73,5% aftrekbaar van elke euro die wordt uitgegeven aan relatiegeschenken.
Privé:
Box 3 vermogen:
De belastingdienst kijkt in box 3 altijd naar het vermogen per peildatum 1 januari. Let dan ook op, dat indien er privé iets moet worden aangeschaft dat van invloed is op het vermogen per 1 januari, dat het verstandiger is om in December het item aan te schaffen dan in Januari.
Probeer zoveel mogelijk geld op de zakelijke rekening te houden. De zakelijke rekening telt namelijk niet mee in de berekening van het vermogen per 1 januari. Geld terug storten naar de zakelijke rekening mag dan weer niet, aangezien de belastingdienst deze gelden corrigeert in de aangifte inkomstenbelasting en kwalificeert als privé vermogen.
Indien er sprake is van het houden van bitcoins of ander digitaal vermogen, dan dient er per 1 januari te worden bepaald welke waarde dit vermogen heeft. Zorg er dan ook voor dat er een print screen wordt gemaakt van de waarde per 1 januari. Dan kunnen wij deze print screen opnemen in het dossier voor de aangifte inkomstenbelasting.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV):
De premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Let op dit zijn dus geen zakelijke kosten, maar een privé aangelegenheid. Zorg ervoor dat de jaaropgaaf hiervan wordt aangeleverd bij het indienen van de stukken van de aangifte inkomstenbelasting.
Aanvullend pensioen:
Het inleggen van aanvullend pensioen is mogelijk aftrekbaar. De inleg is aftrekbaar tot de hoogte van de jaarruimte. De jaarruimte kan worden berekend via: Jaarruimte berekenen – pensioen
Het kan dus interessant zijn om in december jouw pensioeninleg te verhogen aangezien er dan minder belasting dient te worden betaald, omdat de pensioeninleg aftrekbaar is in de aangifte inkomstenbelasting.
Middelen van het inkomen:
Indien er in de laatste jaren sprake is geweest van een sterk fluctuerend inkomen dan is het misschien interessant om het inkomen te laten middelen. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat het de belastinglast lager uitvalt, waardoor het mogelijk is dat de belastingdienst inkomstenbelasting dient terug te betalen. Indien jullie door mij willen laten onderzoeken of middelen verstandig is dan verneem ik dat uiteraard graag. De laatste periode waarover kan worden gemiddeld is 2022, 2023 en 2024. Lees meer over middelen op:
Hoe kan ik mijn inkomen middelen en geld terugkrijgen?
Als er vragen en/of opmerkingen zijn dan verneem ik dat graag! En indien er meer informatie beschikbaar is over schijnzelfstandigheid dan vernemen jullie dat uiteraard van mij.
Met vriendelijke groet,
Stef Loeffen